Napište nám rezervace@delfintravel.cz Rezervace +420 222 937 627

Servis CK +420 277 775 909

Hledat
Odběr novinek Odebírat

Dvě tváře vodopádů Iguazú

V jedné věci máme jasno – vodopády Iguazú, tvořící přírodní hranici mezi Argentinou a Brazílií, patří k nejúchvatnějším úkazům, jaké můžete na naší planetě spatřit. Otázkou však zůstává, která strana vodopádů je krásnější – ta argentinská, nebo brazilská?

Název Iguazú pochází z původního jazyka guaraní či tupí a v překladu znamená „velká voda“. Jen stěží byste našli jméno, které by velkolepý vodní masiv vystihlo lépe. Po celé jeho délce 2,7 kilometrů napočítáte na 270 vodopádů vysokých od 68 do 82 metrů.

Tak jako většina míst Jižní Amerikyvodopády Iguazú mají svůj mystický příběh předávaný z generace na generaci. Podle pradávné legendy měl bůh Mboi v plánu vzít si za ženu překrásnou dívku jménem Naipí. Ta však utekla se svým pozemským milencem Tarobá a společně se vydali kánoí po řece Iguazú. Když se Mboi o této zradě dozvěděl, ve vzteku přeřízl řeku na dva kusy, a vytvořil tím vodopády, ve kterých milenci zahynuli.

Iguazú neboli velká voda 

Přímo do Ďáblova chřtánu z argentinské strany

 Celých 80 % vodopádů Iguazú patří Argentině a právě tato strana je jednou z nejvíce navštěvovaných turistických atrakcí Jižní Ameriky. Areál národního parku je protkaný stezkamivyhlídkami, které vám zajistí pestrý program minimálně na půl dne. Na dvě hlavní zastávky vás doveze vláček, který pravidelně vyjíždí z návštěvnického centra jen kousek od centrálního vstupu.

První zastávkou je Cataratas, výchozí bod pro nejdůležitější turistické stezky Upper a Lower Circuit neboli horní a dolní okruh. Pokud máte málo času či energie, doporučujeme projít alespoň horní okruh, který je kratší a zavede vás na několik vyhlídek posazených přímo na spádových okrajích vodopádů.

Na druhé zastávce Garganta del Diablo (Ďáblův chřtán) najdete hlavní atrakci. V tomto kaňonu ve tvaru podkovy leží vyhlídka přímo nad jedním ze 14 vodopádů na hranici hřmící řeky padající desítky metrů do bublající propasti. Nejlepší podívaná se zde naskýtá v odpoledních hodinách, kdy slunce vystoupá dostatečně vysoko. Na jedno však buďte připraveni – z vyhlídky rozhodně neodejdete suší. To je ale jen malá daň za úžasný zážitek z místa, které prý ukrývá vchod do samotného pekla.

 Národní park je protkaný stezkami a vyhlídkami 

Vodopády v plné kráse z brazilské vyhlídky

Ačkoli větší část vodopádů připadá Argentině, i brazilská strana má co nabídnout. Díky větší vzdálenosti brazilského břehu od samotných vodopádů se před vámi otevře jedinečný panoramatický pohled na Ďáblův chřtán, ať už z hlavní vyhlídky, či z paluby některé z turistických lodí.

Pokud si chcete vodopády Iguazú užít opravdu naplno, můžete zvážit vyhlídkový let helikoptérou, který lze podniknout z brazilské strany. V 15 minutách nabitých adrenalinem uvidíte přírodní masiv z ptačí perspektivy, vyhnete se všudypřítomné vlhkosti, davům turistů a zároveň se vám odkryjí všechna zákoutí, na která lidské oko z žádné turistické stezky nedohlédne.

Vodopády Iguazú z argentinské strany 

Není snadné rozsoudit, která strana vodopádů je ta „lepší“. Zatímco Argentina nabízí více pěších tras a vyhlídek, Brazílie se s pýchou může chlubit nádherným výhledem na celé seskupení vodopádů a zajímavé doprovodné atrakce. Pokud vám to časové možnosti dovolí, neváhejte a prozkoumejte všechny úseky. Velkolepé vodopády Iguazú se totiž nikdy neokoukají.

Chcete vidět tento úchvatný úkaz naší planety na vlastní oči? Vydejte se s námi Jižní Amerikou v rytmu samby a tanga a procestujte tak Brazílii a Argentinu.

Foto: shutterstock.com

REFERENCE NAŠICH KLIENTŮ

PROČ DOVOLENÁ S NÁMI?

KLIENTŮ
ROČNĚ
13 000
LET
NA TRHU
22
VLASTNÍCH
ZÁJEZDŮ
103
CHARTEROVÝCH
LETŮ
466

Chcete dostávat aktuální informace o cestování, novinkách či akcích? Přihlaste se k odběru našich e-mailů.

Chcete pomoci s výběrem? Zavolejte nám! 222 937 627