Napište nám rezervace@delfintravel.cz Rezervace +420 222 937 627

Servis CK +420 277 775 909

Hledat
Odběr novinek Odebírat

Islandská chlouba – borci, jejichž velikost vás ohromí

Island, ostrov ledovců. Island, ostrov sopek. A v neposlední řadě Island, ostrov vodopádů. Milovníci vody řítící se z vysokých skalisek tu zažijí opravdovou nirvánu.

Foss. Tak se v islandštině řekne vodopád a je to jedno ze slovíček, které si ze zájezdu na Island zapamatujete. Podle střízlivých odhadů je na ostrově 10 000 vodopádů, od malých pramínků skákajících po kamenech až po stovky metrů vysoké borce, které vyvolávají obdiv snoubící se s posvátnou hrůzou z nespoutané přírodní síly.

Nejslavnějším fossem široko daleko je Gullfoss, o kterém farmář Tomas na přelomu 19. a 20. století prohlásil: „Své přátele neprodávám.“ Slova byla určena anglickému zájemci o koupi pozemku, na kterém Gullfoss stojí. Přes 11 a 21 metrů vysoké stupně vodopádu proteče každou sekundu 140 kubíků vody za bouření, které připomíná jízdu kavalérie. Hlavní město Reykjavík je pouhých 120 kilometrů daleko a foss leží poblíž dalších atrakcí – Geysiru a Þingvelliru, místa, kde se střetává euroasijská a americká kontinentální deska. I s minimem času si každý může Gullfoss vychutnat.

Pozorovat zblízka obrovský vodopád Gullfoss je nepopsatelný pocit 

Vodopády kolem dokola

Podél pobřeží Islandu vede asfaltová silnice číslo 1. Vodopády ji lemují jako krajky a k většině z nich je to od parkoviště pouhých pár desítek až stovek metrů. Podívejte se třeba na Seljalandsfoss, co by kamenem dohodil od hlavního stánku s občerstvením. Padá z výšky 60 metrů přes hluboký výklenek, skrz který se dá dostat do zátylku padající masy vody a obdivovat duhu na vodní tříšti.

Každý z vodopádů má vlastní osobnost a legendy, které se kolem něj točí. Šedesátimetrový katarakt Skógafoss je rozhodně jednou z perel. Někdy až tři oblouky duhy (v dobrém počasí jsou vidět jako kompletní kola) se vypínají nad čedičovými útesy pokrytými jemným mechem. Kdo by našel odvahu, může se ponořit do dopadiště a hledat poklad ukrytý jedním z prvních vikinských osadníků na ostrově, Þrasi Þórólfssonem. Mnohem bezpečnější je vyjít 527 schodů na okraj útesu a podívat se pár stovek metrů proti proudu řeky Skóga směrem k proslavenému vulkánu Eyjafjallajökull

Zima vytváří u vodopádu Skogafoss překrásné scenérie 

Jako na jiné planetě

Z jižních vulkanických plání se přesuneme do severních čedičových pustin. V jejich temném nitru bouří Dettifoss, vodopád s největším průtokem v celé Evropě. Každou sekundu se jím prožene celých 193 kubíků vody. Bílý opar nad 44 metrů vysokým srázem ostře kontrastuje s černou krajinou bez vegetace. Dojem natolik mimozemský přitahuje umělce. Režisér Ridley Scott zde např. natočil úvod filmu Prometheus. Nepřibližujte se ale k propasti přespříliš! Mokré kameny podkluzují a dole v soutěsce by vás už nikdy nikdo nenašel.

Když roku 1000 přijali Islanďané křesťanství, hodil jeden z jejich předáků sošky nordických bohů do vodopádu. Proto se půlměsícovitému fossu na severu ostrova říká Goðafossvodopád bohů. Výškou 12 metrů sice neohromí, zato šířkou přes 30 metrů patří mezi největší islandské vodopády. Pozorovat nad ním polární záři, anebo si po jeho návštěvě dát v nedalekém městě Akureyri rybí specialitku patří k nejlepším zážitkům na celém ostrově.

Godafoss získal přezdívku „vodopád bohů“ 

Jeden výšlap, dvojitý zážitek

Necelé tři kilometry chůze do kopce vás dovedou až k pohádkovému Hengifoss. Odměnou za vydané kalorie je kromě samotného cíle i Litlanesfoss, na islandské poměry drobek – pouhých 30 metrů výšky, ale čedičové varhany mu dodávají správnou dramatičnost. Hengifoss ho převyšuje téměř o sto metrů. Ze 128 metrového útesu protkaného rudými žilami zkamenělého třetihorního jílu padá dolů proud vody, ke kterému se dá dojít. Nezapomeňte ale vyrazit včas a vzít si pláštěnku!

Krajina na Islandu se pod tlakem mocných pnutí v zemské kůře neustále mění, přetváří a vyvíjí. U pobřeží rostou nové ostrovy, ustupující ledovce vytvářejí před očima nové fjordy a sopečná aktivita se občas postará o vznik nových kopců. Před sedmi lety tak vědci objevili zatím nejvyšší islandský foss Morsárfoss. Jeho výška je dechberoucích 240 metrů a odlamují se do něj i kusy ledovce Morsárjokull. Procházka k němu je nebezpečná, potřebujete k ní cepíny a mačky, ale naštěstí se foss dá pohodlně obdivovat také z šest kilometrů vzdáleného vrchu Kristínartindar.

Jmenovat všechny fossy na Islandu je nad lidské síly. Při návštěvě ostrova jich uvidíte tolik, až vám budou oči přecházet. A co je nejdůležitější, na toto přírodní divadlo nikdy, ale skutečně nikdy nezapomenete.

Hengifoss vystupuje ze skály, jež je dramaticky protkaná rudými žilami zkamenělého jílu 

Toužíte na vlastní oči spatřit nezapomenutelnou krajinu Islandu v celé její kráse? Vydejte se s námi na Island za jedinečným severským dobrodružstvím, které vám odhalí monumentální vodopády, gigantické ledovce i dramatickou krajinu, která ohromuje cestovatele z celého světa.

Foto: shutterstock.com

REFERENCE NAŠICH KLIENTŮ

PROČ DOVOLENÁ S NÁMI?

KLIENTŮ
ROČNĚ
13 000
LET
NA TRHU
22
VLASTNÍCH
ZÁJEZDŮ
103
CHARTEROVÝCH
LETŮ
466

Chcete dostávat aktuální informace o cestování, novinkách či akcích? Přihlaste se k odběru našich e-mailů.

Chcete pomoci s výběrem? Zavolejte nám! 222 937 627