Vydejte se s námi na Velkou cestu jižním Thajskem s průvodci Šárkou a Petrem Froňkovými a nechte se okouzlit krásou thajských ostrovů, asijskou kulturou či posvátnou atmosférou buddhistických chrámů. Přesvědčte se, jak moc je místní vyhlášená kuchyně návyková a jak příjemné je odpočívat na thajských plážích, které patří k těm nejkrásnějším na světě.
Více o zájezdu: https://www.delfintravel.cz/zajezd/velka-cesta-jiznim-thajskem/

Cestování s delfínem – Z Bangkoku až na ostrov Lanta…
(hosté: Šárka a Petr Froňkovi, moderuje Tereza Vojtová)
Tereza: Vážení posluchači, vítám vás u podcastu Cestování s delfínem.
Dnes si budeme povídat o Thajsku, konkrétně o zájezdu Velká cesta jižním Thajskem, který patří mezi naše nejoblíbenější exotické zájezdy cestovní kanceláře Delfín travel.
Vítám u nás velmi oblíbené průvodce tohoto zájezdu, Šárku a Petra. Na úvod – protože už jsem zmínila, že tento zájezd je velmi oblíbený – Šárko, Petře, čím to podle vás je? Proč je ten zájezd tak oblíbený?
Petr: Tenhle zájezd jsme před asi deseti lety s Delfínem dávali dohromady jako úplně první, a stavěli jsme ho na letitých zkušenostech s destinací – a hlavně z lásky k Thajsku. Chtěli jsme klientům ukázat Thajsko po všech stránkách.
Šárka: Podle mě jde hlavně o spojení toho nejlepšího z exotiky. V Bangkoku klienti vidí kulturu, chrámy, mrakodrapy a i obyčejný každodenní život – třeba když se městem přesouváme lodí a zažijeme ten bangkokský mumraj. A zároveň si užijí volný čas na plážích.
Petr: Hlavním lákadlem je kombinace plážování, kontrastů Bangkoku a poznávání úžasné thajské kultury. Pochopíte, proč jsou Thajci takoví, jací jsou – ty jejich neuvěřitelné úsměvy vás nabijí energií a člověk se tam chce pořád vracet. To se snažíme předat i klientům – a oni se vracejí plní dojmů, zážitků a úsměvů.

Po stopách filmu Pláž
Tereza: Když se řekne Thajsko, naskočí mi film Pláž s Leonardem DiCapriem. Hlavní postava začíná v rušném Bangkoku a končí na rajské pláži. Dá se říct, že cesta našich klientů je podobná – start v Bangkoku a finále na pláži? Nebo je tam i něco navíc?
Petr: Řekla jsi to krásně. Jedeme tak trochu po stopách DiCapria. Začínáme doslova tam, kde on – na ulici Khao San, ulici „baťůžkářů“. Odtud se člověk vydává dál k jižním ostrovům – Krabi, Phi Phi… Přesně tenhle oblouk v našem programu je.
Bangkok zblízka: kde bydlíme a co zažijeme
Tereza: Podívejme se blíž na první dny v Bangkoku. Kde jsou klienti ubytováni? Když si vybavím Bangkok, vidím rušné uličky, stánky s občerstvením, spoustu aut, tuk-tuků, davy lidí…
Šárka: To všechno sedí. My ale bydlíme na jednom z nejikoničtějších míst – kousek od Královského paláce a zároveň blízko Khao San Road. Klienti tak vnímají spojení chrámů a kultury a zároveň si můžou odskočit na Khao San, ochutnat třeba šváby, krokodýla, hady… A večer thajská masáž – patří k místní kultuře a po nabitém programu skvěle uleví nohám. Bydlíme zkrátka v srdci Bangkoku.

Street food: od Pad Thai po „hmyz-na-zkousku“
Tereza: To byla i moje otázka – ochutnáváte brouky a „hmyzáky“? Co všechno se dá na Khao San ochutnat?
Šárka: Začátečnícky Pad Thai – rýžové nudle s vajíčkem, kuřetem, krevetami nebo jen se zeleninou – to je ideální první den. Pak curry polévky, výborné. Na ulici se griluje i krokodýl. A pak samozřejmě kobylky, štíři, hadi a další. Mnozí si je spíš fotí, než jedí – ale larvy nejsou vůbec špatné: chutnají jako brambůrky s arašídovým nádechem.
Tereza: A jak chutná krokodýl?
Petr: Kdybych nevěděl, že jím krokodýla, řeknu něco mezi kuřetem a rybou.

Šárka: Aby se klienti nebáli – krokodýly v ulicích nepotkáte. Co uvidíte, je varan, takový „menší krokodýl“, který žije v klonzích – kanálech protékajících Bangkokem.
Co pít: Mai Tai, pojízdné bary a ovocné shaky
Tereza: A typický nápoj – alko/nealko?
Šárka: Oblíbený je koktejl Mai Tai – kombinace džusů, grenadiny a (myslím) vodky – sladší, ale výborný. Thajci mají pojízdné bary s „tisíci“ lahvemi a namíchají cokoliv. A co si klienti dávají hodně, jsou ovocné shakey/smoothies – mango, marakuja, meloun, kokos… Ovoce je v Thajsku neporovnatelné s tím, co koupíme doma v zimě.
Thajské pivo očima „plzeňáka“
Tereza: A teď tradiční otázka pro všechny průvodce – jaké mají v Thajsku pivo?
Petr: Jsem plzeňák a pivař, a musím říct – Thajci mají dobré pivo. Třeba Chang – něco mezi budvarem a staropramenem. Mají i další druhy. Zajímavé je, že Thajci sami pivo tolik nepijí. Raději kolu s nějakým jejich „bourbonem“. Tvrdý alkohol moc ne, pivo taky ne – ale pivo dobré mají.
Z Bangkoku do Krabi: vapencové „mogoty“ a Ao Nang
Tereza: Opusťme rušné ulice Bangkoku. Kam se vydáváme dál?
Petr: Jak už padlo, jedeme směrem do Krabi – oblast světově proslulá vapencovými útvary (mogoty). Nádherná krajina, unikát jižního Thajska. Dáme hodinový přelet na letiště v Krabi a pokračujeme do oblasti Ao Nang – takové „přímořské centrum“ Krabi. Zakotvíme v resortu, pár dní přespíme a odtud vyrážíme na blízké ostrůvky – jsou jich tam stovky.

Tereza: Takže se trochu „zastavíte“, načerpáte energii – a je čas se i vykoupat v moři?
Šárka: Ano, je to první velké setkání s thajskými plážemi. V Ao Nangu navštívíme Railay Beach a Phra Nang Beach – proplouváme mezi krásnými mogoty a vidíte stovky ostrůvků kolem dokola. A také jedeme na větší ostrov Poda – tam se mimochodem natáčela jedna bondovka… Ale to si necháme jako překvapení na místě.

Ostrov Lanta: „malý ráj na zemi“
Tereza: Když si otevřete stránky Delfín travel, u 7. dne dočteme se, že se přejíždí na ostrov Lanta. Co byste o něm řekli?
Petr: Lanta mě vždycky zahřeje u srdce. Je to pro mě místo, kde se cítím jako doma. V rámci Andamanského moře je výjimečná – pořád ne úplně objevená turisty. Lanta má dva ostrovy – severní (spíš pro místní, pěstují se tam různé plodiny) a jižní, kam přijíždíme do městečka Saladan. Odtud jedeme do naší destinace – Long Beach, nejdelší pláže ostrova. Méně resortů, méně turistů než jinde – po Krabi najednou malý ráj na zemi. Proto mu věnujeme velkou část programu – jsme tu týden a střídáme společné výlety s volnem na pláž i resort.
Šárka: Lanta je i srdcovka pro spoustu českých celebrit. Je to ideální kompromis: je tu infrastruktura (silnice, obchůdky, suvenýry), ale pořád domorodá atmosféra a autenticita. Místní se na vás upřímně usmívají a když vejdete do jejich restaurace, máte pocit, že jste vítaní.
Phi Phi a vyhlídky „jako z plakátu“
Šárka: Jak jsme říkali – jedeme i na ostrovy Phi Phi. Na Phi Phi Don je jedna z nejkrásnějších vyhlídek, jaké jsem kdy v Thajsku viděla – prý patří mezi nejhezčí na světě. A Phi Phi Leh je ostrov, kde je ta slavná pláž z filmu Pláž. Proplouváme kolem ní a jedeme se podívat do zátoky Loh Samah Bay.

Petr: Ten pocit, když vidíte pláž a zátoku, kde skákal do vody Leonardo DiCaprio, je nepopsatelný – člověku běhá mráz po zádech.
Tereza: Všechny fanynky Leonarda teď určitě zpozorněly. To musí být úžasné vidět!
Sloni s respektem: krmení, procházka, „sloní spa“
Tereza: Vrátím se ještě k Lantě – klienti se tu zdržují déle. V 11. den programu na webu píšete, že se setkají se slony a mohou zažít „mnoho nevšedních zážitků“. Co všechno to obnáší?
Petr: Dřív se hodně vyhledávala jízda na slonech, ale Thajsko v posledních letech od toho ustupuje. Dnes se sloni prezentují přirozeněji, v prostředí, kde žili dřív. Dělají se nature trails – procházky přírodou v jejich rezervaci.
Petr: Říkám tomu „malý Jurský park“ – vstoupíte do rezervace a místo dinosaurů jsou všude sloni. Nejdřív je nakrmíme, abychom se „seznámili“, a pak nás pustí s nimi do přírody.

Šárka: Klienti dostanou košíček s banány, ananasem a dalším ovocem – pro slona je to lahůdka.
Tereza: Tak to jsou rázem u slonů velmi populární, chápu! A co dál?
Petr: Pak se jde na „sloní spa“ – koupele slonů. Nekoupeme se přímo se slony, to není úplně pohodlný zážitek, ale pomáháme s koupáním. A ano, slona si můžete i pohladit.
Tereza: A samozřejmě selfíčko?
Petr: Jasně – selfíčko musí být, ať je co dát na Instagram.
Saladan, restaurace na kůlech a výborné ryby
Petr: Zažijeme taky večer v Saladanu – úžasné obchůdky, místní suvenýry a hlavně restaurace na kůlech v rybářské čtvrti. Připravují tam luxusní ryby. Já jsem vyrůstal na vánočním kaprovi a ryby jsem nikdy nejedl – dokud jsem neochutnal v Thajsku barakudu. Zjistil jsem, že to je úplně jiná liga.
Oblíbená jídla a „co si vozíme domů“
Tereza: Šárko, tvoje nejoblíbenější thajské jídlo?
Šárka: Upřímně – všechno. Česká kuchyně není můj směr, miluju pálivá jídla – kokosové polévky, green/yellow/red curry – pro mě gastronomický zážitek. Začátečníkům doporučím Pad Thai. A na Lantě vám ukážeme i místní speciality se zeleninou a masem.

Tereza: A co si nejradši přivážíš domů?
Šárka: Dřív šátky a volné kalhoty, dnes spíš gastronomii: kari pasty, omáčky, koření – nejlepší dárek. Doma to nechutná jako tam. A také dřevěné výrobky, mastičky a „čmuchátka“ – mentolové inhalátory, které Thajci milují.
Tereza: Jak vypadá „čmuchátko“? Ten název je skvělý!
Šárka: „Čmuchátko“ je náš výraz. Petr ho má pořád v kapse. Rozšroubujete, jsou v něm bylinky nebo vodičky, namažete pod nos a voní to mentolem. Thajci si to dávají od rána do večera – a naši klienti pak na Phuketu taky. Letadlo zpátky voní mentolem – a je to výborný dárek.
Tereza: Petr mi právě dal přičichnout – voní to jako tygří mast.
Petr: Přesně – „tygří“ mastička. Já to mám pořád u sebe, skoro jako „polothajec“. Jak Šárka nosí balzám na rty, já čmuchátko. Připomíná mi milované Thajsko.
Šárka: Když jsou Thajci nastydlí, nevidíte je s kapkami do nosu – jedou přírodní léčbu: mastičky na dekolt a plíce, mentol pod nos… Propojení přírody a každodenního života je tam neuvěřitelné.
„Čtyři ostrovy“ speedboatem – vrchol poznávání
Tereza: V 12. den zájezdu je opět výlet…
Petr: Ano, na čtyři nádherné ostrovy – vrchol poznávání Andamanského moře. Pronajmeme speedboat, protože ty ostrovy jsou od Lanty dál – „blíž k rovníku“, s nadsázkou. Jedeme do jižní části pod Lantou.
Navštívíme Morakot/Emerald Cave na ostrově Ko Muk – jeskyni uprostřed ostrova, kam se proplouvá.
Pak Ko Kradan – obydlenější ostrov, kde trávíme nejdelší část dne: šnorchlování, pláž, jiný písek než dosud, oběd formou bufetu.

Podle toho, jaké jsou vlny přidáme ostrov Ko Waen nebo Ko Chuek a zpátky se zastavíme u Severní Lanty. Krásné finále!
Phuket na závěr: Patong, tržnice a Bangla Road
Tereza: Na závěr zájezdu přejíždíte na Phuket – turističtější místo – a spíte dvě noci, je to tak?
Petr: Formálně jednu, ale pokoj necháváme až do odjezdu, takže to působí jako dvě noci. Přijedeme odpoledne, ubytujeme se, a odjezdový den máme pokoj až do večera – letadlo létá kolem 23:45, na letiště jedeme kolem 20:00.
Bydlíme uprostřed ostrova, u Patong Beach – tam to nejvíc žije. Hotel jsme zvolili kousek od skvělé tržnice a nedaleko Bangla Road – hlavní třída k moři, která ožívá v noci. Gastro zážitky tady jdou do finále.
Co si zabalit (a co nechat doma)
Tereza: Teď trochu praktičtější záležitosti – co si zabalit na cestu do Thajska?
Šárka: Ještě před věcmi – zabalit dobrou náladu a nechat doma evropskou nervozitu. Thajci jsou mírumilovní, my Evropané býváme někdy zbytečně napjatí. Usmějte se, něco přejděte – a zamilujete si je jako my.
K věcem: letní oblečení stačí – mikiny a dlouhé kalhoty nebudete potřebovat. Repelent neřešte – koupíte ho na místě za pár korun a funguje skvěle.
Petr: Hezky řečeno – často si vozíme „Česko“ s sebou a zapomeneme, že chceme poznat tu zemi. To pak kazí dovolenou. Jeďte s tím, že zažijete něco jiného než doma – a úsměvy budou vaše denní dávka.
Tereza: Řekli jste to moc hezky – doma nechat předsudky, které brání poznávání jiné kultury.

Odlet na další turnus
Tereza: Zastihla jsem vás těsně před odjezdem na další velkou cestu do Thajska. Za jak dlouho vyrážíte?
Šárka: Zhruba za 15 hodin letíme s klienty do Thajska.
Tereza: Na co se nejvíc těšíte?
Petr: Že odložím evropské oblečení, dám si dobré pivo a dobré jídlo. A po dlouhé cestě masáž nohou – v tu chvíli ze mě spadne všechen stres a už se jen těším na zážitky.
Šárka: Těším se na první jízdu z letiště – všude něco praská na pánvi, griluje se maso, ovoce na každém rohu… Klienti často nejdříve říkají: „Na ulici jíst nebudeme!“ Ale pak poslední den na Phuketu už běží na trh a dávají si přesně to, co viděli první den. A hlavně – pohodu. Všichni se usmívají a člověk zapomene na evropský stres.
Historka z cesty: svatebčané a 55+
Tereza: Zažili jste s klienty něco vtipného, na co nezapomenete?
Šárka: Naposledy jsme při seznamování zjistili mladý manželský pár. Na letišti měli v očích zděšení: „My jedeme na svatební cestu – a tady vidíme 55+!“ Nakonec byli nadšení – program jim vyhovoval, žádná honička, měli skvělou péči a dodnes jsme v kontaktu.
Petr: Říkali, že to pro ně bylo ideální tempo.
Šárka: A hlavně dostali od našich klientů spoustu manželských rad!
Tereza: Takže – kdo chcete na svatební cestu, Delfín travel je správná volba – zejména zájezd Velká cesta jižním Thajskem.
Tečka na závěr
Tereza: To byli naši průvodci, Šárka a Petr Froňkovi. Moc děkuji, že jste si udělali čas – bylo to moc fajn.
Petr: Děkujeme moc za pozvání.
Šárka: Taky moc děkujeme – a příště přineseme ještě peprnější zážitky.
Tereza: Až se vrátíte, budeme moc rádi. Ještě dodám: více o zájezdu najdete na webu www.delfintravel.cz, kde je i spousta fotografií. A pokud si to pamatuji dobře, stále je ještě jeden termín volný – tak jestli váháte a chcete navštívit Thajsko, máte poslední možnost. Těšíme se na vás!