Napište nám rezervace@delfintravel.cz Rezervace +420 222 937 627

Servis CK +420 277 775 909

Hledat
Odběr novinek Odebírat

Nepál

Země horských velikánů

Nepál je nádherná země rozprostírající se jako zářivý klenot pod chladnou krásou horských velikánů. Budete žasnout nad zasněženými štíty vrcholů Himálaje, úrodnými údolími a rýžovými políčky. Nad starobylými městy překypujícími množstvím unikátních památek a nad pestrou přírodou horských úbočí i tropických nížin. více

Nepál však najdete i v sytě rudých rododendronech jež pokrývají úpatí hor, v pestrých orchidejích, v travnatých savanách, a také v tropické vegetaci nepálského jihu. Nepál zosobňují i jeho otužilá zvířata žijící vysoko v horách, ale také pomalí obři džunglí – sloni a vzácní nosorožci. A samozřejmě jeho obyvatelé – přátelští Nepálci, zbožní Tibeťané, bojovní Gurkhové a představitelé mnoha dalších etnik, kultur a náboženství.
To vše a mnohem víc je Nepál – krásný a nesmírně pestrý kout Země nabízející každému nepřeberné množství zážitků, neopakovatelných pohledů a setkání s každodenní asijskou realitou, pestrou jako život sám.

Program

1. den: ODLET Z PRAHY

Sraz 2,5 hodiny před časem odletu na letišti Václava Havla Praha (místo a přesný čas bude upřesněn v pokynech k zájezdu). Odlet do Nepálu s přestupem.

2. den: KÁTHMÁNDÚ

Přílet do Káthmándú, hlavního města Nepálu, transfer do hotelu. Pobyt v Káthmandú zahájíme nenáročnou procházkou starým městem. Projdete se uličkami hlavní turistické čtvrti Thamel s mnoha obchůdky a restauracemi. Na náměstí Durbar Square (UNESCO) budete obdivovat prastaré chrámy, z nich některé stále ještě nesou známky zemětřesení z roku 2015.

Poté spatříte domov „živoucí bohyně“ Kumárí. Závěr dne, v miliónové metropoli Káthmándú, si vychutnáte u společné večeře. Těšit se můžete na typickou nepálskou kuchyni.

3. den: KÁTHMÁNDSKÉ ÚDOLÍ a jeho památky

Brzy ráno možnost fakultativního vyhlídkového letu k nejvyšší hoře světa Mt. Everest (v závislosti na počasí).

Poté bude následovat návštěva nejvýznamnějších památek Káthmándského údolí. Patří k nim buddhistický „opičí chrám“ Svájambhú (UNESCO) shlížející na rušné město pod sebou či nejposvátnější chrám nepálských hinduistů Pašupatináth (UNESCO) se svatými muži, čilým ruchem a spalovací gháty na břehu řeky Bágmatí. Spatříte také slavné Buddhovy oči na vrcholku chrámu Boudhanáth (UNESCO) – centrum místní komunity Tibeťanů.

4. den: KÁTHMÁNDÚ a procházka do vesničky BALTHALI

Čtvrtý den vašeho zájezdu zahájíte výletem do vesničky Balthali a první větší procházkou v Nepálu. Těšit se můžete na typickou krajinu terasovitých rýžových políček, které obklopují nepálské vesničky a pozorování běžného života zdejších obyvatel.

* nenáročný trekking, přibližně 4 km, celkem asi 2 hodiny chůze, obtížnost: lehká

5. den: KÁTHMÁNDÚ - SAURAHA

Dopoledne vás čeká odjezd k jednomu z nejznámějších nepálských národních parků. Během cesty můžete fakultativně podniknout nepříliš obtížný rafting. Odpoledne příjezd do městečka Sauraha v blízkosti národního parku Čitvan. Večer se zúčastníte typického tanečního představení etnika Thárů.

6. den: NÁRODNÍ PARK ČITVAN (UNESCO)

Národní park Čitvan byl na seznam UNESCO zařazen v roce 1984. Rozkládá se na ploše 932 km² a je domovem více než 700 druhů zvířat – především ptactva, krokodýlů, kriticky ohrožených gaviálů a nosorožců, divokých slonů, či krále místní džungle tygra indického.

Během vycházek, projížděk lodí a safari v džípech se spolu s místními průvodci pokusíte spatřit alespoň některé z těchto plachých tvorů.

7. den: ČITVAN - BANDIPUR

Během dopoledne vás čeká přejezd do Bandipuru, městečka s úžasnou atmosférou. Majestátně leží na krásném místě horského hřbetu ve výšce 1030 m n. m. a představuje živoucí muzeum névarské kultury. Během odpoledne si prohlédnete výrobky místních řemeslníků v dílnách. Nebo vás láká jen odpočinek? V případě dobrého počasí si ho užijete i s krásnými výhledy na masiv Himálaje.

8. den: ČITVAN - PÓKHARA

Vaše cesta bude nyní pokračovat do druhého největšího města v Nepálu, do Pókhary. Město je příjemně rozložené na břehu jezera Phéva a zároveň na úpatí masivu Annapurna. Pókhara je centrem nepálské horolezecké scény. Vy si zde prohlédnete Muzeum horolezectví a projedete se lodičkami po jezeře až k ostrůvku Tál Baráhí se zajímavým chrámem. V případě zájmu bude následovat fakultativní výlet k Pagodě míru, prudší výšlap je při dobrém počasí odměněn nádhernými výhledy na horský hřeben Annapuren.

9. den: PÓKHARA, etapa č. 1: KANDE – AUSTRALIAN CAMP

Devátý den vašeho zájezdu zahájíte prvním turistickým výšlapem. Čeká vás pohodová trasa z Kande, dlouhá přibližně 8 km (cca 2,5 hodiny chůze s  převýšením cca 300 m).  Cílem bude Australian Camp a odpoledne také zasloužený odpočinek. Při dobrém počasí vás budou doprovázet nádherné výhledy na majestátní vrcholky hor.

Nadmořská výška: Kande (1 740 m n.m.), Australian Camp (2 055 m)

10. den: etapa č. 2 - AUSTRALIAN CAMP - LANDRUK

Při druhé etapě horské túry vás opět čeká nepříliš náročný trek dlouhý přibližně 12 km (cca 4 – 5 h chůze). Z Australian Campu vaše cesta povede krásnou horskou krajinou do vesnice Landruk. Cesta bude uzpůsobena počasí. Dle konkrétní vybrané trasy pak uvidíte vesničky, visuté mosty, vodopády a další zajímavá místa.

Nadmořská výška: Australian Camp (2 055 m), Landruk (1 676 m n.m.)

11. den: etapa č. 3 - LANDRUK - GHANDRUK

Třetí etapa je poněkud náročnější, po úvodním klesání k řece Modi Khola vás čeká stoupání krajinou terasovitých políček nahoru k vesničce Ghandruk, častému výchozímu bodu výprav k Annapurnám. Tato vesnička bude cílem této etapy. Túra je dlouhá celkem 7 kilometrů (cca 3 – 4 hodiny chůze vysokohorským terénem). Večer možnost procházek vesnicí, zejména před západem slunce bývají výhledy na hory úchvatné.

Nadmořská výška: Landruk (1 676 m n.m.), Ghandruk (1 996 m n.m.)

12. den: etapa č. 4 - GHANDRUK - SAULE, PÓKHARA

Během poslední etapy postupně sestoupíte opět do nížin. Půjdete cestou vedoucí vesničkami až do cíle ve vesnici Saule. Přibližně po 2 hodinách chůze a 7 km vzdálenosti vás vyzvedne autobus a vrátíte se zpět do Pókhary. Večer si dosyta užijete odpočinku, ale případně také nákupů a ochutnávání pravé nepálské kuchyně v restauracích a barech, které místní živá scéna nabízí.

Nadmořská výška: Ghandruk (1 996 m n.m.)

13. den: PÓKHARA – KÁTHMÁNDÚ – BHAKTAPUR

Během dopoledne vás čeká místní přelet do Káthmandú. Vaše putování bude dále pokračovat do starobylého města Bhaktapur s úžasnou atmosférou. Odpoledne si prohlédnete město s jeho úzkými uličkami plnými prodejců všemožného zboží, náměstí Durbar (UNESCO), nádherné chrámy, palác s 55 vyřezávanými okny a nejvyšší nepálskou pagodu Njatapóla.

14. den: BHAKTAPUR - KÁTHMÁNDÚ, ODLET

Poslední den v Nepálu strávíte dle své libosti v Bhaktapuru. Můžete nakupovat poslední suvenýry, procházet se historickým centrem nebo si ještě jednou dopřát jídlo, které vám v Nepálu nejvíce zachutnalo. Naskytne se vám druhá možnost letu k Mount Everestu (v případě, že se neuskutečnil na začátku zájezdu kvůli počasí). Zde vás ještě čeká rozlučková večeře, a poté transfer na letiště a odlet do Prahy s přestupem. NAMASTÉ, Nepále.

15. den: PŘÍLET DO ČR

Přílet na letiště Václava Havla v Praze v brzkých odpoledních hodinách.

Poznámka

  • Změna programu vyhrazena.
  • Pořadí navštívených míst může být změněno.
  • Jedná se o kombinaci poznávacího a aktivního zájezdu s pěší turistikou.
  • CK si vyhrazuje právo na zvýšení ceny zájezdu z důvodu zvýšení ceny letenky či letištních poplatků.
  • Upozorňujeme, že doba platnosti pasu musí přesahovat dobu pobytu minimálně o 6 měsíců!

Proč s námi?

  • Náš průvodce se o vás bude starat od samého začátku a po celou dobu pobytu vám bude k dispozici. Nemusíte mít strach, že něco nezvládnete, někde zabloudíte, nedomluvíte se.
  • Program je koncipován tak, abyste měli možnost poznat Nepál z mnoha perspektiv. Proto je zájezd rozdělen na část poznávací a část s pěší turistikou.

NÁROČNOST 🥾🥾

Zájezd je vhodný pro všechny aktivní turisty, kteří zvládnou bez problému ujít 15 km v několika dnech za sebou a chůze po schodech jim nečiní potíže. Jedná se o středně náročnou turistiku, etapa Landruk – Ghandruk se řadí mezi náročnou turistiku. Během turistických etap budete cestovat s menšími batohy, v případě zájmu je možné na místě za poplatek objednat nosiče (1 nosič / 4 dny = 100 USD / max. 2 zavazadla 2 à 7 kg).

Podmínkou účasti je vhodná obuv uzpůsobená pro turistiku – optimální je pevnější treková bota. Doporučujeme skládací trekové hole. Nutností je sportovní oblečení vhodné do vyšších horských partií.

Rezervovat Termín Délka Stravování Doprava Hotel Poznámka Cena
Rezervovat

20. 10. – 3. 11. 2024

13 nocí

15 dní

Snídaně

letecky

Nepál - Země horských velikánů

Akce

záloha 7 000 Kč / osoba (při nákupu zájezdu do 30.4.2024)

72 990,-

Rezervovat

odjelo

18. 4. – 2. 5. 2024

12 nocí

15 dní

Snídaně

letecky

Nepál - Země horských velikánů

odjelo

Cena za osobu zahrnuje:

  • leteckou dopravu Praha – Káthmándú – Praha s přestupem včetně všech poplatků
  • místní přelet Pókhara – Káthmándú včetně všech poplatků
  • 9 nocí se snídaní v 2*/3* hotelech, ve standardních dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím
  • 3 noci se snídaní v horolezeckých “čajovnách”, v jednoduchých dvoulůžkových pokojích, možné sdílené příslušenství
  • 5x oběd a 5x večeře bez nápojů během cesty do NP Čitvan a jeho návštěvy a dále během pěších etap
  • 1x uvítací a 1x rozlučková večeře bez nápojů
  • návštěva kulturního představení v městečku Sauraha
  • plavba lodičkou po jezeře Phéva
  • transfery dle programu
  • výlety dle programu včetně vstupů
  • služby česky/ slovensky hovořícího průvodce během celého zájezdu
  • garanci vrácení peněz v případě, že zájezd nebude uskutečněn

Cena za osobu nezahrnuje:

  • příplatek 9 500 Kč za jednolůžkový pokoj
  • fakultativní výlety: rafting (cca od 40 USD), vyhlídkový let k Mount Everestu (cca od 235 USD)
  • služby nosiče zavazadel: v případě zájmu je možné objednat na místě za cenu 100 USD /1 nosič / 4 dny (max. 2 zavazadla à 7 kg)
  • spropitné ani jiné vedlejší výdaje
  • cestovní pojištění
  • vstupní víza do Nepálu cca 30 USD (víza se platí při vstupu do země)
ODLET DO DESTINACE NÁVRAT DO ČR
TERMÍN Číslo letu Odlet Přílet Číslo letu Odlet Přílet
18. 4. – 2. 5. 2024QR 29218. 4. 2024 16:35
Letiště Václava Havla Praha
18. 4. 2024 23:20
Letiště Dauhá
QR 6452. 5. 2024 03:50
Letiště Kathmandu
2. 5. 2024 06:05
Letiště Dauhá
QR 64819. 4. 2024 01:00
Letiště Dauhá
19. 4. 2024 08:30
Letiště Kathmandu
QR 2912. 5. 2024 08:05
Letiště Dauhá
2. 5. 2024 13:25
Letiště Václava Havla Praha
20. 10. – 3. 11. 2024FZ 178220. 10. 2024 21:10
Letiště Václava Havla Praha
21. 10. 2024 05:20
Letiště Dubaj
FZ 11343. 11. 2024 09:00
Letiště Kathmandu
3. 11. 2024 12:40
Letiště Dubaj
FZ 53921. 10. 2024 08:35
Letiště Dubaj
21. 10. 2024 15:00
Letiště Kathmandu
FZ 17813. 11. 2024 17:10
Letiště Dubaj
3. 11. 2024 21:10
Letiště Václava Havla Praha

*výše uvedené časy jsou orientační. Přesné časy odletů / odjezdů obdržíte v pokynech, které vám budou před vaší cestou zaslány e-mailem.

  • Letecká společnost Qatar Airways

    Qatar Airways, jsou katarské státní aerolinky. Hlavní základna se nachází na letišti Dauhá–Hamad, odkud aerolinky létají asi do 150 destinací po celém světě s pomocí téměř 200 letadel. Od roku 2013 je tato společnost členem letecké aliance Oneworld.

    Společnost byla založena v roce 1993 pro služby katarské královské rodiny, o čtyři roky později se stala komerčním prodejcem a ve své flotile využívá stroje typu Airbus A320-200, Airbus A330-300, Boeing 787-8 Dreamliner atd. Pro své lety z Prahy využívá letadla typu Airbus A-320 nebo Airbus A330-300.

    Qatar Airways patří mezi absolutní špičku v letecké dopravě, což dokazuje i fakt, že se mohou pyšnit titulem nejlepší letecké společnosti světa za rok 2017

    Váhové limity zavazadel

    Cestující si smí vzít na palubu jedno zavazadlo. Váha tohoto příručního zavazadla nesmí přesáhnout 7 kg o max. rozměrech 50 × 37 × 25 cm. Přepravce má právo zkontrolovat váhu a rozměry. Příruční zavazadla cestujícího nesmí obsahovat určité položky, jako např. zbraně, předměty s ostrými špičkami nebo hranami apod. Tekutiny a gely musí být v baleních do 100 ml. Bližší informace v přepravních podmínkách. Cestující je dále oprávněn převážet zavazadlo uložené v nákladním prostoru neboli odbavené zavazadlo. Tato zavazadla mají formu kufrů nebo jiného vhodného balení zajišťujícího bezpečný převoz. Hmotnost odbaveného zavazadla musí vyhovovat limitu 25 kg povolenému každému cestujícímu a součet jeho rozměrů nesmí přesáhnout 158 cm (délka ⨉ šířka ⨉ hloubka – včetně koleček a rukojeti!).

  • Letecká společnost Fly Dubai

    FlyDubai je nízkonákladová letecká společnost se základnou v Dubaji, založená v roce 2008. V současné době létá do více než stovky destinací v Asii, Evropě a Africe. Do její flotily patří osm desítek letadel a dalších 90 strojů má FlyDubai objednaných.

    Fly Dubai

    Váhové limity zavazadel
    Cestující si může vzít na palubu jedno zavazadlo do rozměrů 55 x 38 x 20 cm a váhy 7 kg a k němu malé zavazadlo pro osobní potřebu (kabelka, notebook) do rozměrů 33 x 25 x 20 cm. Přepravce má právo zkontrolovat váhu a rozměry. Příruční zavazadla cestujícího nesmí obsahovat určité položky, jako např. zbraně, předměty s ostrými špičkami nebo hranami, hořlavé látky či stlačený plyn apod. Tekutiny a gely musí být v baleních do 100 ml. Bližší informace naleznete v přepravních podmínkách.

    Cestující je dále oprávněn převážet zavazadlo uložené v nákladním prostoru neboli odbavené zavazadlo. Tyto zavazadla mají formu kufrů nebo jiného vhodného balení zajišťujícího bezpečný převoz. Hmotnost odbaveného zavazadla musí vyhovovat limitu 20 kg povolenému každému cestujícímu a součet jeho rozměrů nesmí přesáhnout 165 cm (délka ⨉ šířka ⨉ hloubka – včetně koleček a rukojeti!).

Letecká přeprava – obecné podmínky

Letecká přeprava je zajišťována charterovými lety smluvních leteckých společností, příp. jejich pravidelnými linkami. Platné časy odletu a příletu jsou uvedeny v pokynech na cestu.

Jednotlivá místa v letadle jsou přidělována cestujícím leteckou společností a CK bohužel nemůže předem zaručit přidělení vámi preferovaného místa v letadle. Z tohoto důvodu doporučujeme dostavit se na letiště 2 hodiny před plánovaným odletem.

Letový řád může být z technických důvodů dopravcem změněn, a to i jen několik hodin před odletem. Cestovní kancelář tyto změny nemůže ovlivnit. V případech, kdy letecká společnost případnou změnu času oznámí, jsou všichni klienti informováni na kontaktech uvedených ve smlouvě o zájezdu. Prosíme, mějte v den odletu a příletu zapnutý mobilní telefon, aby bylo možné se s Vámi telefonicky spojit.

Letecká společnost odbavuje cestující na základě jmenného seznamu zaslaného cestovní kanceláří. Odbaveni budete na základě předložení svého cestovního dokladu.

U leteckých zájezdů je první a poslední den určen k přepravě klientů do cílové destinace, nikoli k vlastní rekreaci.

Za poškození nebo ztrátu zavazadla při letecké přepravě přebírá plnou odpovědnost letecká společnost. Pokud dojde ke škodě, musí být tato skutečnost nahlášena ihned po příletu na příslušném místě na letišti a sepsán protokol (P.I.R.), který je potřebný pro další jednání s leteckou společností. Náklady spojené s vyřizováním reklamace nese klient. Dojde-li v průběhu letecké přepravy k poškození či ztrátě zavazadla, je nutné, aby cestující tuto skutečnost nahlásil ihned po příletu příslušnému pracovišti na letišti, kde bude sepsán reklamační protokol, nezbytný pro další jednání s leteckou společností. Za poškození či ztrátu zavazadla nenese cestovní kancelář odpovědnost.

Podrobný přepravní řád smluvních leteckých společností je k dispozici na https://www.delfintravel.cz/dokumenty-ke-stazeni/.

POZOR! ZMĚNY V BEZPEČNOSTNÍ KONTROLE ODBAVENÝCH ZAVAZADEL

V rámci zvyšování ochrany cestujících a v souladu s platnou legislativou Evropské unie provádí pracovníci bezpečností kontroly na Letišti Václava Havla Praha od 15. 5. 2017 detekční kontroly uvnitř zapsaných zavazadel. Během tohoto procesu mohou být některá zavazadla otevřena a fyzicky zkontrolována na přítomnost stopových prvků po výbušninách. Postup má chránit cestující a předejít naložení výbušných látek do nákladního prostoru letadla. Abyste předešli možnému poškození zavazadla při detekční kontrole, je nejlepší používat kufry s tzv. TSA zámky (jsou označeny červeným diamantem) balící fólie či visací zámky, které je možné přeštípnout bez poškození zavazadla. Více informací na stránkách Letiště Václava Havla: http://www.prg.aero/kontrola/

NA CO SE MŮŽETE TĚŠIT

  1. Himálaj – nejvyšší pohoří naší planety
  2. poznávání jedinečné země spojené s pěší turistikou
  3. prastaré chrámy a historická náměstí zapsaná v UNESCO
  4. “Srdce džungle” – národní park Čitvan zapsaný v UNESCO

1. Základní informace

Hlavní město: Káthmandú (samotné město přibližně 1,5 miliónu obyvatel; širší metropolitní oblast – spolu s městy Lalitpur a Bhaktapur, jež dnes tvoří prakticky předměstí hlavního města – je populace 5-6 miliónů osob).
Rozloha: 147 181 km2 (93. na světě)
Počet obyvatel: 29 384 297 (45. na světě, 2017)
Jazyk: nepálština (úřední), dále kolem 30 dialektů a jazyků
Státní zřízení: federativní demokratická republika
Měna: nepálská rupie (NPR)
Nejvyšší bod: Mount Everest (8 848 m n. m.)
Náboženství: 81,3% hinduisté, 9% buddhisté, 4,4% muslimové, 1,4% křesťané, 3,9% ostatní náboženské směry

2. Cestovní doklad

Občan ČR může cestovat do Nepálu na základě platného cestovního pasu. Pas musí být platný minimálně 6 měsíců od data vstupu do země a nesmí být poškozený (zejména vazba).

3. Turistická víza

Vízum do Nepálu lze získat na hraničních přechodech a mezinárodních letištích. Víza se vydávají na dobu 15, 30 nebo 90 dní, poplatky za 15-denní vízum (potřebné pro daný zájezd) je cca 30 USD – poplatek je třeba zaplatit v hotovosti. Pro vyřízení víza bude potřeba také 1 fotografie pasového formátu.

4. Platební karty, měna

Platí se nepálskou rupií (NPR), aktuální kurz (2022) je 100 NPR = 20 CZK. Částečně lze platit i přímo v USD, spíše jen větší položky, kurz je ale horší a je vždy lepší mít u sebe dostatek místní hotovosti. Výměna peněz není nijak omezena a je bezproblémová na většině navštívených míst.

Bankomaty jsou bez problémů hojně dostupné ve větších městech jako je Káthmandú a Pókhara, v méně turistických oblastech a na venkově je počet bankomatů omezený. Zároveň je třeba počítat s faktem, že objem vybírané hotovosti bývá v Nepálu v bankomatech omezen (dle konkrétní banky v přepočtu na 100-340 USD/jeden výběr).

Platby kartou lze očekávat ve městech a především za větší položky, případně v dražších hotelech a restauracích. V menších městech a vesnicích s bezhotovostní platbou a výběry spíše nepočítejte. Doporučujeme proto mít s sebou dostatek hotovosti.

5. Ceny v Nepálu

Všeobecně je Nepál relativně levnou zemí, zejména mimo turistická centra. Tam se ceny mnohdy blíží úrovni v ČR, mnohdy je i přesahují. Poměrně drahý je zejména alkohol, především dovážený.

Především za suvenýry je obvyklé smlouvat, je třeba si ale zachovávat zdravý odstup, humor a zvažovat, o jaké částky se vlastně jedná. Smlouvání v Nepálu rozhodně není podobné například smlouvání v arabských zemích – jednak ceny nebývají tak přemrštěné (a to ani pro turisty), jednak není obvyklé se opravdu dohadovat. Cena bývá snížena spíše „pro zachování tváře“ obou stran, tzn. že kupující nepřijal první nabízenou cenu a prodávající mu vyšel vstříc.

Ceny v běžných obchodech a restauracích, jsou víceméně fixní. Totéž platí pro jízdné za běžné autobusy, je naopak dobré smlouvat za ceny taxi – přinejmenším se vždy zeptat předem.

Orientační ceny běžných položek: voda (1 litr) – cca 30-50 NPR, místní pivo cca 250 NPR, jednoduché jídlo v restauraci 300-400 NPR, káva cca 200 NPR.

6. Dovoz hotovosti

Povinná směna neexistuje. Je ale zakázán dovoz a vývoz nepálských rupií. Stejně tak dovoz indických rupií je omezen.

7. Celní předpisy

Platí přísný zákaz dovozu a vývozu narkotik, zbraní a lihovin. Z alkoholických a tabákových výrobků se povoluje se dovoz věcí osobní potřeby.

Bezcelně lze vyvézt pouze to, co bylo do Nepálu dovezeno. Jiné předměty budou zpravidla bez cla propouštěny, pokud jejich hodnota nepřesahuje 800 NPR. Při odletu/odjezdu turistů bývají prováděny namátkové kontroly s cílem zamezit vývozu starožitností a drahokamů a polodrahokamů – je třeba mít certifikát.

Je zakázáno vyvážet jakékoliv předměty z živočichů (zejména kůže a trofeje).

8. Bezpečnost

Nepál je obecně bezpečnou zemí, kriminalita je na nízké úrovni. Při zachování běžné opatrnosti je riziko problémů (zejména okradení) velmi nízké. Přesto je třeba dodržovat běžná bezpečnostní opatření, chránit si cennosti a zejména pas a mít své věci pod dohledem.

V průběhu pobytu se můžete setkat s politicky motivovanými protesty, demonstracemi či nepokoji, z nichž některé lze stěží předvídat. Proto je třeba dbát principů obezřetnosti a vyhýbat se těmto formám shromažďování.

Je třeba poslouchat pokyny průvodce, nechodit ve velkých městech do méně bezpečných oblastí.

Taktéž v horách během pochodu je nutno dbát na osobní bezpečnost a v případě zdravotních problémů neprodleně o tomto faktu průvodce informovat.

Udělejte si fotokopii dvoustrany pasu s vaší fotografií. Můžete si udělat i fotokopie vašich platebních karet. Fotokopie noste odděleně od vašich dokladů (doporučujeme např. naskenovat si pasy do e-mailu).

9. Důležitá telefonní čísla

  • Předvolba pro Nepál: +977
  • Honorární konzulát Káthmandú: +97714259528
  • Policie: 100
  • Hasiči: 101
  • Záchranná služba: 102
  • Turistická policie: 1144/014247041

10. Zdraví

V hlavním městě lze najít zdravotní péči na obstojné úrovni, přestože hygienické standardy zdravotnických zařízení jsou v porovnání s evropskými zvyklostmi výrazně nižší. Ve venkovských a zejména horských oblastech je situace mnohem horší.

Zdravotní péči si zahraniční návštěvníci musí hradit, často v hotovosti, je proto nutné před cestou sjednat zdravotní pojištění a mít dostatečnou finanční zásobu. V případě potřeby je lepší vyhledat soukromého lékaře. Z tohoto důvodu se doporučuje zdravotní pojištění na cestu. Je třeba počítat s platbou léčebných výloh na místě v hotovosti a teprve zpětnou refundací nákladů pojišťovnou.

Doporučujeme: užívejte cestovní probiotika (jsou určená k podpoře zažívání a prevenci komplikací spojených se změnou klimatu a zažívacími problémy, např. Travel Biotic atp.), a to nejméně 2 týdny před plánovanou cestou a po celou dobu zájezdu! Předejdete tak nepohodlí, které pro vaše zažívání může změna klimatu představovat.

11. Očkování

Očkování do Nepálu se doporučuje proti žloutence typu A a B a proti břišnímu tyfu, tetanu a obrně.

12. Léky

Je vhodné si s sebou vzít dostatečnou zásobu užívaných léků, několik sterilně balených obvazů, injekčních stříkaček a jehel, neboť ty nejsou vždy k dispozici.

Nezapomeňte! Nepál se nachází ve zcela jiném klimatickém pásmu. Některé běžné místní bakterie tak mohou s naším zažíváním poměrně zapracovat. Užívejte proto cestovní probiotika alespoň 14 dnů před odletem a po celou dobu zájezdu. Doporučujeme si taktéž přibalit tabletky či kapsle aktivního uhlí (typu Carbo Sorb, Carbofit, atp.) a rehydratační nápoj (např. Enhydrol, Iontia prebio, atp.). Vhodným doplňkem na cesty je i hroznový cukr.

13. Cestovní zavazadla

Pro samotnou cestu je možné zvolit jakékoliv zavazadlo dle vlastní preference klienta – kufr, tašku na kolečkách, či batoh.

14. Co si zabalit sebou

Pro pochodovou část bude potřeba pohodlný batoh střední velikosti. Nejedná se sice o pochod „na těžko“, bude ale potřeba sbalit osobní věci a věci na převlečení na 3,5 dne. V případě zájmu je možné si objednat služby nosiče zavazadel za cenu 100 USD /1 nosič / 4 dny (max. 2 zavazadla à 7 kg). Velká zavazadla budou mezitím v úschově na hotelu v Pókhaře.

Pro přespávání v horolezeckých „čajovnách“ během pochodové části doporučujeme přibalit i lehký spacák, nebo vložku do spacáku.

Dále se může hodit malý batůžek či taška na běžné chození po městech a lehké výlety (na doklady, vodu).

Pro poznávací část zájezdu celkem jakékoliv oblečení – pro dny s návštěvami chrámů budou potřeba přikrytá ramena (stačí tričko) a kalhoty/sukně pod kolena. Obecně jsou lepší přírodní materiály, které dobře „dýchají“. Pro procházky po městech a lehkou turistiku se budou hodit turistické sandále, či lehké boty.

Pro pochodovou část bude potřeba lehké i teplejší oblečení (především ale nepromokavé, pro případ náhlé změny počasí – v zásadě stačí šusťáková bunda), hodit se může funkční oblečení (dobře odvádí vlhkosti), pokrývka hlavy proti slunci, větru a chladu, pohodlné sportovní boty na turistiku (doporučujeme spíše pevnou kotníkovou obuv). Pokud jste zvyklí používat, vezměte si trekkingové hole.

15. Počasí

Podnebí v Nepálu je velmi rozmanité. Severní část země je horská chladná oblast, střed je subtropický a jih tropický. Období zvýšených dešťů (monzun) připadá na letní období – v období od června do září prší téměř každý den. V jarních a podzimních je typické spíše příjemné počasí s malým množstvím srážek – na jaře teplejší, na podzim pak chladnější.

Počasí v podzimních měsících bývá chladnější – typická denní teplota je dle nadmořské výšky kolem 25 °C, noční se pohybují mezi 10-15 °C. Nižší vlhkost vzduchu umožňuje při pěkném počasí daleký rozhled a krásné výhledy na hory. Na jaře bývají teploty vyšší, Nepál je krásně zelený, ale výhledy bývají spíše slabší – zejména údolí se často nacházejí v oparu a hory nebývají tolik vidět.

16. Stravování

V Nepálu se potkávají a prolínají poměrně odlišné kuchyně Číny, Indie a Tibetu a každá z kuchyní přispívá ke zdejší unikátní, nepálské kuchyni. Ta je obvykle spíše bez masa, jen mírně kořeněná.

Mezi nejznámější nepálské jídlo patří dhál bhát – čočkové karí s plackami a rýží, které Nepálci milují a konzumují téměř neustále. Z indické kuchyně jsou pak běžná různá karí – oproti běžné nepálské kuchyni pálivější. Tibetská kuchyně nabízí vynikající knedlíčky momo, z Číny pak přicházejí nudle a závitky.

Z místních nápojů stojí za zmínku výborné pivo a především kořeněný čaj. Káva moc dobrá nebývá, s výjimkou měst, kde je kávová scéna nastavená na turisty.

Voda z kohoutku není považována za pitnou a její pití se nedoporučuje. Balená voda je ale dostupná na všech navštívených místech.

17. Časový posun

Časový posun je v Nepálu +3,45 hod v letním čase, +4,45 hod v zimním čase.

18. Elektrické napětí a internetové připojení

V Nepálu jsou sítě o napětí 230 V / 50 Hz. Lze se setkat s různými zástrčkami a to i v rámci jednoho pokoje – je lepší mít s sebou adaptér (bývají běžně k zapůjčení i na recepci). Časté bývají výpadky elektřiny, a to i v oblasti Káthmandú – místní elektrická síť je dlouhodobě přetížená a málo udržovaná. Hotely bývají vybaveny generátory proudu právě pro tyto případy.

Vzhledem k rozšířenému turismu je internet široce dostupný ve městech (internetové kavárny), v hotelích formou wifi v lobby i přímo na pokojích. Obecně je ale třeba počítat s pomalejším připojením, než bývá zvykem v Evropě. Mimo turistická centra se dostupnost internetu i pokrytí signálem snižuje.

Pro místní volání je možné si pořídit místní SIM – ty bývají snadno dostupné za nízké ceny a obvykle tarif obsahuje i výhodné připojení k internetu (bývá rozdílný objem dat pro denní a noční využití, který operátoři poskytují). Cena mezinárodních hovorů se řídí cenami českých operátorů a bývají vysoké.

19. Ostatní

Na stravu a nápoje doporučujeme přibližně 250 USD/pobyt/osoba, záleží na úrovni preferovaných restaurací – rozdíly v cenách při stravování v místních jídelničkách oproti turistickým restauracím bývají značné.

Fakultativní vyhlídkový let k Everestu stojí přibližně 240 USD/os., fakultativní rafting se pohybuje kolem 40 USD/os.

Poznávací část (Káthmandú, Bhaktapur, NP Čitván) je nenáročná, srovnatelná s běžným exotickým zájezdem. Náročnější může být teplejší klima.

Pochodová část je koncipována jako nenáročná, přece jen se ale jedná o hory a proto běžná slušná fyzická kondice je očekávána. Během trekové části neponeseme žádné těžké batohy, nicméně v případě zájmu je možné objednat na místě služby nosiče za cenu 50 USD/osoba (cena za osobu zahrnuje služby nosiče na všechny čtyři pěší etapy). Velká zavazadla budou mezitím v úschově na hotelu v Pókhaře.

Důležité! Pro vstup do chráněné oblasti Annapuren je nutno vystavit potvrzení, na které budete potřebovat 1 pasovou fotografii (není třeba předem zasílat, fotografii si vezměte s sebou).

Kompletní ceník

Termín Počet nocí Cena za osobu 55+ ve dvoulůžkovém pokoji Cena za 3. osobu na přistýlce Příplatek za jednolůžkový pokoj Cena za 1. a 2. dítě**

18. 4. – 2. 5. 2024

12 nocí

15 dní
72 990,- +9 500,-

20. 10. – 3. 11. 2024

13 nocí

15 dní
72 990,- +9 500,-

Další zájezdy do této destinace

Všechny zájezdy

REFERENCE NAŠICH KLIENTŮ

PROČ DOVOLENÁ S NÁMI?

KLIENTŮ
ROČNĚ
13 000
LET
NA TRHU
22
VLASTNÍCH
ZÁJEZDŮ
103
CHARTEROVÝCH
LETŮ
466

Chcete dostávat aktuální informace o cestování, novinkách či akcích? Přihlaste se k odběru našich e-mailů.

Chcete pomoci s výběrem? Zavolejte nám! 222 937 627